Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wzrost unijnego eksportu towarów rolno-spożywczych w marcu br., wieprzowina w czołówce wywozu
09.06.2016

Wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego w marcu 2016 r. wzrosła o 1 mln EUR w porównaniu z lutym br., osiągając pułap 11,3 mld EUR. Pomimo tego wzrostu nie został przekroczony rekordowo wysoki poziom wartości eksportu z marca 2015 r. W porównaniu z marcem 2015 r. największy wzrost wartość eksportu odnotowano w przypadku Chin (+11,8%). Zwiększyła się także wartość wywozu rolno-spożywczego na Ukrainę, do Jordanii i Kambodży. W porównaniu do marca 2015 r....


Na rynek chiński trafia coraz więcej mięsa wieprzowego z krajów Unii Europejskiej
09.06.2016

W I kwartale br. eksport mięsa wieprzowego do Chin zwiększył się o blisko 91% w stosunku do analogicznego okresu z 2015 r., z około 150 tys. do 286 tys. ton (nad podst. informacji prasowych). Spora ilość tego gatunku mięsa pochodziła z krajów Unii Europejskiej. W znacznym stopniu dostawy na rynek chiński zwiększyły Hiszpania oraz Niemcy, po ponad 80%, do odpowiednio 50 tys. ton oraz do 70 tys. ton. Dwukrotnie wzrósł wywóz z Francji oraz Danii, natomiast eksport z...


Prognozy dla rynku mięsa kurcząt na świecie na 2016 r.
25.05.2016

Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2016 r. światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 1,1% do 89,7 mln ton. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują najwięksi eksporterzy – USA, Brazylia i UE. Stany Zjednoczone, największy na świecie producent drobiu, zwiększą produkcję o ok. 3% do 18,4 mln ton. W 2015 r. Brazylia przejęła pozycję Chin jako drugiego na świecie producenta mięsa kurcząt, a w 2016 r. produkcja wzrośnie o ponad 3% do 13,6 mln...


Stan zdrowia kur wpływa na kolor żółtka jaj
25.05.2016

Kolor jest jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na wybory konsumenckie podczas oceny sensorycznej żywności, w tym również jaj. Na barwę żółtek jaj wpływ ma obecność karotenoidów. Intensywny kolor żółtka jest wyznacznikiem zdrowia i dobrostanu niosek. Choroby stada mogą zahamować wchłanianie karotenoidów u kur i wpływać na wystąpienie bladego koloru żółtka. Wszelkie problemy zdrowotne u drobiu (pasożyty, stres oksydacyjny, osłabienie układu odpornościowego,...


Stosowanie hormonów w produkcji drobiu jest mitem
27.04.2016

W świadomości publicznej często pojawiają się obiegowe opinie, że producenci drobiu stosują powszechnie hormony wzrostu aby przyśpieszyć przyrost masy ciała ptaków i uzyskać więcej mięsa. Ludzie obawiają się często spożywania mięsa drobiu, które z powodu obecności hormonów może szkodzić zdrowiu. Naukowcy z meksykańskiego uniwersytetu wykonali analizę naukową, w której próbują obalić ten mit i udowodnić, że hormony w masowej produkcji drobiu nie są stosowane. Hormony...


Kolejny udany rok dla eksportu polskiego drobiu
27.04.2016

Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się i wynosi obecnie ponad jedną trzecią. W 2015 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem...


Mniejsza dynamika wzrostu produkcji mięsa w krajach Wspólnoty w najbliższych dwóch latach
21.04.2016

Jak prognozuje Komisji Europejska w ostatnim raporcie z marca 2016 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2016), w kolejnych dwóch latach można się spodziewać mniejszej dynamiki wzrostu produkcji mięsa ogółem w krajach UE. Zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r. wzrost ten ma wynieść 0,7%, w stosunku do 3,6% wzrostu odnotowanego w 2015 r. Największy wpływ na zwiększenie unijnej produkcji mięsa ogółem będzie miała zwyżka...


Unia zwiększyła eksport mięsa wieprzowego do krajów trzecich, wywóz z Polski poza Wspólnotę zmalał
21.04.2016

Według danych Komisji Europejskiej, w 2015 r. łączny eksport mięsa wieprzowego świeżego lub mrożonego poza Unię Europejską zwiększył się w stosunku do 2014 r. o blisko 12%, wynosząc 1 mln 641 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). W największym stopniu za wzrost ten odpowiedzialne było silne zwiększenie dostaw na rynek Chin. Eksport z UE do Państwa Środka wyniósł 462,2 tys. ton, i był o ponad 94% (+224,1 tys. ton) wyższy niż przed rokiem. Jednocześnie największym...


Unijny sektor drobiarski obawia się umowy o wolnym handlu z USA
06.04.2016

Przedstawiciele unijnego sektora drobiu coraz dobitniej wyrażają swoje obawy dotyczące nowej umowy handlowej UE z USA – Transatlantyckiego Partnerstwa na rzecz Handlu i Inwestycji (TTIP). Domagają się specjalnego traktowania przemysłu drobiarskiego. Negocjacje TTIP zainicjowano w 2013 r., a potrwają one prawdopodobnie do 2019-2020 r. W lutym br. rozpoczęła się 12 runda rozmów. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie największej unii gospodarczej na świecie, stanowiącej prawie...


Krótkoterminowa prognoza Komisji Europejskiej dla rynku drobiu
06.04.2016

W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,7% do ok. 14 mln ton, a w przyszłym roku o 1,2% do 14,2 mln ton. W 2015 r. poziom wytwarzania zwiększył się wobec 2014 r. o 3,7% do 13,8 mln ton, prawie o 1 p.p. więcej niż spodziewano się na jesieni. Ekspansji produkcji sprzyjały relatywnie...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009