Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

Zaproszenie na szkolenia z zakresu wędzarnictwa

03.11.2015

„Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” - to temat  projektu obejmującego m.in. cztery dwudniowe szkolenia z zakresu wędzarnictwa.

Projekt realizowany jest w ramach dwuletniego planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom.

W ramach każdego szkolenia odbędą się cztery procesy wędzenia, z zastosowaniem różnych parametrów i rejestracją temperatur. W trakcie procesów wędzenia prowadzone będą również zajęcia teoretyczne.

Próbki wędlin z wszystkich procesów wędzenia zostaną przebadane na zawartość pozostałości WWA, a o wynikach uczestnicy zostaną poinformowani.

Terminy szkoleń:

  • 3 – 4 listopada 2015 roku
  • 9 – 10 listopada 2015 roku
  • 13 – 14 listopada 2015 roku
  • 16 - 17 listopada 2015 roku

Liczebność grupy – około 20 osób.

Ramowy program szkolenia:

Pierwszy dzień:

Wykłady: 1 godzina dydaktyczna 

Omówienie przebiegu procesu wędzenia i obróbki termicznej. Założenia metodyczne szkolenia.

Zajęcia warsztatowe: 20 godzin dydaktycznych.

Przygotowanie farszu na kiełbasy i podział na dwie partie. Rozpoczęcie procesu wędzenia I wsadu wg parametrów stosowanych przez uczestników.

W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:

- Wprowadzenie do wędzarnictwa – technologia i technika wędzenia w zależności od rodzaju surowca i oczekiwań w stosunku do wyrobu gotowego ,

- Technologie i techniki wędzenia.

Wyjęcie pierwszego wsadu i włożenie drugiego wsadu.  Przeprowadzenie procesu  wędzenia z zastosowaniem parametrów proponowanych przez prowadzącego.

W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:

- Technologie i techniki wędzenia(kontynuacja)

Zakończenie wędzenia i obróbki termicznej II wsadu i pobranie próbek z obu wsadów do badań z opisem techniki i parametrów wędzenia.

Drugi dzień:

Zajęcia warsztatowe

Przygotowanie wędzonek  i podział na dwie partie. Rozpoczęcie procesu wędzenia I wsadu wg parametrów stosowanych przez uczestników.

W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:

- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia. 

Wyjęcie pierwszego wsadu i włożenie drugiego wsadu.  Przeprowadzenie procesu  wędzenia z zastosowaniem parametrów proponowanych przez prowadzącego. Parzenie I wsadu wędzonek.

W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:

- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia (kontynuacja).

Wyjęcie drugiego wsadu.   Parzenie II wsadu wędzonek.

W trakcie parzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:

- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia (kontynuacja).

Zakończenie parzenia II wsadu. Pobranie próbek z obu wsadów do ba-dań z opisem techniki i parametrów wędzenia.

Cykl szkoleń odbędzie się w „Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa”, przy Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.

ADRES: ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom

Osoba do kontaktu: Andrzej Śliwa, tel.: 48 365 69 33, e-mail: a.sliwa@cdr.gov.pl

 


Portale regionalne
mapa

 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009